Blogia

technologies

LA CONSTRUCCIÓ DE LES CIUTATS DIGITALS

LA CONSTRUCCIÓ DE LES CIUTATS DIGITALS
Artur Serra, coordinador del Centre d’Aplicacions d’Internet, (CANET), va impartir el passat dia 28 de gener una xerrada sobre la Societat de la Informació, els seus reptes i el poder de les xarxes ciutadanes, a la Sala de Graus de la Universitat Internacional de Catalunya(UIC), en el marc de l’assignatura d’Infotecnologia 2 de la Llicenciatura de Periodisme.
En la part introductòria, Artur Serra va dir que actualment estem desenvolupant les estructures de la Societat de la Informació i va precisar les diferències entre les Tecnologies de la Informació i la Comunicació, les TIC, i les Tecnologies de la Societat de la Informació, les TSI. Artur Serra va comentar que en la actualitat les universitats no imparteixen titulacions sobre les TSI, no existeix cap “ Llicenciatura en Societat de la Informació” però en canvi, si hi ha titulacions relacionades amb les TIC, com per exemple la d’enginyer informàtic.
Després d’aquest preàmbul es va donar la paraula als assistents. Arrel de la lectura de l’article “Ciudades abiertas. Siguiente generación de ciudades digitales”, publicat per Artur Serra el 8 de gener de 2004, el grup Technology com es pot fer per integrar aquestes aportacions a les webs oficials del ajuntaments i quins criteris es seguirien. En el seu text, l’autor proposava que a les ciutats digitals s’han d’incloure no només les webs del sorganismes rectors de les ciutats sino també les d’aquells ciutadans o organismes que tinguin informació que sigui d’interès general. El grup Technology vam preguntar-li com es pot fer per integrar aquestes aportaciones a les webs oficials dels ajuntaments i quins criteris es seguirien.
Artur Serra va advertir que el primer que cal tenir en compte és que no s’ha de confondre la web del govern oficial d’una ciutat amb la web de la ciutat sencera. La web oficial, segons Serra, ha d’obrir el web a associacions cíviques, universitats, associacions empresarials i ciutadans. Per això, s’han d’encetar nous mecanismes, com l’obetura de portals. Pel que fa als ciutadans, les aportacions no han de ser només de les persones residents a la ciutat, sino que cal contemplar la possibilitat d’incloure informació d’una persona de Valladolid, per exemple, si ens referim al portal de la ciutat de Barcelona. Artur Serra va parlar també del paper del ajuntaments a les ciutats digitals, dient que han de exercir de coordinados de la informació però no han de voler ser els amos d’aquesta.
Un dels inconvenients per a que es posi en marxa la “ciutat digital”, tal i com contempla el coordinador de CANET, és el dèficit formatiu de les persones que s’han d’encarregar d’aquest projecte. Per això el nostre grup va preguntar sobre quin seria el perfil professional de les persones que es situarien al capdavant d’aquesta proposta. Artur Serra va afirmar que aquesta quëstió es difícil de resoldre, ja que, en primer lloc es topa amb l’oposició dels governs a deixar en mans alienes la política de la organització i el control de les ciutats digitals.
Hi ha però, segons Artur Serra, tres coneixements essencials del quals els encarregats d’aquests projectes haurien de disposar: uns sòlids coneixements informàtics, formació en comunicació digital i nocions de sociologia i antropologia. A més, també resultaria necessari que es conegués el funcionament intern d’una comunitat virtual.

Enllaços
§ CANET: www.canet.upc.es
§ UIC: www.unica.edu
§ Portal de la ciutat de Barcelona(portal oficial de l’Ajuntament: www.bcn.es
§ “Ciudades abiertas. Siguiente generación de ciudades digitales www.xarxabcn.net/zo_bcnet/articles/article.asp?Id=21

PRÀCTICA 3 GRUP TECHNOLOGY
CRISTINA PUIG
JORDI HERNÀNDEZ
TERE GONZÀLEZ

REALITZACIÓ DE LA PRÀCTICA : CRISTINA PUIG

Bienvenido al weblog technologies

Ya tienes weblog. Para empezar a publicar artículos y administrar tu nueva bitácora busca el enlace admin abajo en esta misma página.
Deberás introducir tu email y contraseña arriba para poder acceder.

En el menú que aparecerá arriba podrás: ver la página inicial (Inicio); escribir y publicar un artículo nuevo; modificar las preferencias de la bitácora, por ejemplo: los colores; Salir del weblog para desconectar de forma segura y ver la portada tal y como la verían tus visitantes.

Puedes eliminar este artículo. ¡Que lo disfrutes!